La societat feudal
Era una societat molt desigual. Estava dividida en estaments socials i no es podia canviar mai d’un a l’altre.
La noblesa feudal
Dalt de tot de la piràmide trobem al rei (representants de Déu a la terra) i havien de governar al seu poble i mantenir regne unit (que eren les possessions del rei). Si el rei moria i els fills es casaven amb altres parents de reis, el territori passava a mans d’altres monarques.
El rei era conegut com primus inter pares (el primer entre iguals), els seus iguals eren la gran noblesa (els seus vassalls) i l’alt clero amb els que compartia el govern del regne.
El rei tenia poques atribucions:
Per governar el rei comptava amb l’ajuda de la Cúria o Consell Reial formada per un grup de notables (bisbes, abats, comptes, ducs i marquesos) que l’acosellaven en les seves decisions.
Monarquia itinerant. Els reis no tenien residència fixa, vivien a diversos castells per controlar les seves possessions. Sempre estava envoltat per un seguici de persones que formaven la corts que l’acompanyaven a tot arreu.
La funció principal de la noblesa i del rei és la guerra. Són cavallers i es dediquen a l’ofidi de les armes. Només els senyors feudals podien posseir cavalls i armes.
Els fills de les famílies nobles eren educats en la guerra des de petits. Als 18 anys eren armats cavallers mitjançant una cerimònia i se’ls entregava les armes (espasa, escut, esperons i cota de malla). A partir de llavors havien de ser valents i lleials al seu senyor.
Els nobles anaven a la guerra per defensar els seus territoris, per enfrontar-se a altres senyors o per defensar a altres nobles als quals els devia jurament de fidelitat. La guerra proporcionava als vencedors riqueses i terres que feien augmentar el poder del senyor guanyador.
Els permetia viure amb privilegis, no treballaven, no pagaven impostos i podien anar armats.
Les dones estaven sotmeses a l’home (pare o espòs). Podien heretar i ser titulars de feus en cas d’absència de barons, però al casar-se (normalment amb un home del seu mateix rang) les terres passaven a mans del marit.
Els pagesos al món feudal
Els feus eren atorgats pel reia als senyors feudals, i aquests es quedaven les millors terres per a ell (reserva senyorial) que les treballaven els seus serfs. Hi solia haver el castell i els boscos.
La resta de terres les repartia en lots als pagesos (masos) que li havien de pagar unes rendes (part de la collita o treballs personals a les seves terres) i als serfs.
El senyor feudal tenia el dret de jurisdicció sobre totes les terres del seu feu (podia dictar ordres i lleis, impartir justícia, controlar els serveis com els po nts, molins,... cobrar impostos,...). Hi havia part del feu que no era propietat del senyo (podia ser de l’Església o de pagesos lliures, però si podia impartir justícia.
Els pagesos eren la majoria de la població (90%), havien de treballar molt durament per sobreviure, ja que el rendiment de la terra era escàs (es practicava la rotació biennal, treballaven la meitat de la terra i l’altra la deixaven el repòs i a l’any següent canviaven). Les tècniques agrícoles eren molt rudimentàries. Era una economia d’autoconsum (vivien d’allò que produien), ella mateixos es teixien la roba, tallaven la fusta,...
Els pagesos vivien en pobles petits o cases diseminades. Als pobles hi havia petits artesans i petits comercians que atenien les necessitats dels pagesos (molí, forn, taverna o forja). Les cases eren senzilles i tosques, amb una o dues habitacions i de vegades un magatzem o estable. El sòl era de terra i tenien llar de foc per escalfar-se i per cuinar. El mobiliar era molt pobre i consistia en un matalàs de palla, uns bancs per seure, una fusta que feia de taula i pocs estris de cuina.
Esta página web ha sido creada con Jimdo. ¡Regístrate ahora gratis en https://es.jimdo.com!